Andre ovne:
Fordelen ved at sætte ovne og komfurer i sten er, at de kan udføres i alle størrelser og stilarter efter individuelle behov og ønsker. Her præsenterer vi et par standarttyper:
Stenbrændeovnen er tænkt som erstatning for jernbrændeovnen, der oftest har en dårlig forbrænding og stort set ingen akkumuleringsevne.
Stenbrændeovnen er som den finske masseovn sat op i sten fra inderst til yderst med en vægt fra 1500-2000 kg. Den har en ren forbrænding og høj effekt og er dermed nøjsom og miljøvenlig.
Vores erfaringer med stenbrændeovnen er, at den har høj ydeevne, og den kan varme hele boligen op med en jævn temperatur ved 2 gange fyring i døgnet, når det er koldest – ellers kun en gang.
Stenkomfuret sættes op i sten med en jernplade på toppen, hvor madlavningen foregår. Komfuret er meget effektivt til madlavning og bagning, og det kan også bruges som en blanding af en sten- og jernovn til hurtig opvarmning og en del akkumulering til sommerhuse og værksteder m.v.
Gamle jernkomfurer holder vi også meget af at opstille og udmure.
Bænkevarmer/flexovn. Her fyrer man i et lille brændkammeret og gasserne bliver afbrændt i en tunnel og et efterfølgende opadgående rør, herefter afkøles røgen i en lang vandret muret bænk. Ovnen brænder som de andre stenovne med høj effektivitet, og den er meget billig at sætte, idet der er meget få dyre ildfaste sten og jerndele.
Børnehaver og udendørs køkkener. Vi sætter også primitive bageovne, komfurer og grukedler (til “storkøkkener”) til udendørs køkkenarrangementer, i børnehaver og klubber, så børnene kan være med til at fyre, lave mad og bage udendørs. Her kan opsætningen af et gammelt udmuret jernkomfur også være en god løsning.