Masseovnen

En finsk masseovn består grundlæggende af en kerne af ildfaste materialer, hvori der er askerum, fyrrum og bageovn.

mo31Den kan udvendigt udformes individuelt, men er ca. (lxbxh) 120x100x215 cm. Ovnen kan tilpasses de fleste enfamiliehuse, og med en central placering, er den i stand til at opvarme et standard hus på ca. 150 m2 ved et forbrug på 8 – 12 rm. Brænde af lette træsorter om året.

Miljøvenlig teknik
Ovnens opbygning med primært og sekundært brandkammer sikrer at også gasserne i træet afbrændes. Herved opnås en høj udnyttelse af træets brændværdi (ca. 90%) og dermed mindre forurening af miljøet. Ovnens store overflade og vægt (3 – 4 ton) sikrer en jævn rumtemperatur over hele døgnet.

God til madlavning.
Man fyrer én gang i døgnet, i en meget kolde perioder to gange. Det tager 1,5-2,5 time at fyre, og efterfølgende er bageovnen (som jo er en stenovn) fortræffelig til pizza- og brødbagning, kogning, langtidsstegning og anden madlavning.

Helhedsløsning til huset.
I masseovnen kan der monteres en varmeveksler som, koblet til varmtvandsbeholderen, kan forsyne huset med varmt vand. Er forbruget normalt kan et isoleret mindre gulvareal også opvarmes.
En masseovn og solfanger er ligeledes en potentiel helhedsløsning, hvori man har opvarmning, varmtvandsforsyning, og mulighed for madlavning.

Det æstetiske udtryk.
En masseovn kan faktisk indpasses, og samtidig se godt ud, i næsten alle sammehænge. – Se selv!

 

– et godt jysk samarbejde for ovnsættere af finske masseovne og stenbrændeovne.